::In The Name Of Allah The Most Gracious And The Most Merciful::Assalammualaikum & Hye! I'm Farahani. Welcome to a place where i put my ideas & my stories. My Goal is just to please Allah. May we inspire each other. InsyaAllah. Pray for me ya.(^_^)Selalu senyum, selalu sangka baik, insyaAllah hati tenang ~::

Followers

Friday, June 7, 2013

Dear me & friends, Kenapa sombong sangat sampai Allah tak boleh nak uji, tak boleh nak jentik?

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang,
Selawat serta salam buat Nabi Muhammad SAW, keluarga, serta sahabat baginda,
Segala puji bagi Allah pemilik langit dan bumi, pemegang hati-hati kita,
Alhamdulillah for another new day.

Dear friends,
suka untuk saya menyoal diri saya dan anda, 'What did I do today to improve my relationship with Allah'?
'Apa yang saya buat selama saya berumur __ tahun ni ? Sejauh mana kefahaman saya tentang islam?  Sebanyak mana saya berzikir mengingati-Nya? Sejauh mana saya menggunakan masa yang Allah bagi dengan kebaikan? Sejauh mana saya berusaha untuk kehidupan dunia dan akhirat? Sejauh mana keyakinan saya pada Allah? Sejauh mana saya mengambil pengajaran dari ujian yang Allah beri? Sejauh mana saya menjaga hubungan saya dengan ibubapa?

Allah menjentik ku lagi,
dengan sebuah ujian,
jujur kukatakan, aku lelah, penat, sampai bila...............
Aku tidak kuat...
Aku rasa malang...
Aku rasa tidak mampu...
Kenapa diriku yang kau pilih?
Merasai ujian ini..
Hakikatnya aku tidak boleh lari,
Terpaksa juga aku mendepani dan menghadapi,

Oh Illahi..
Engkau menjadi saksi,
Bahawa aku berasa lemah sekali,
Airmata terus sahaja menuruni pipi,
Seakan mengeluarkan luahan yang terbuku dihati,
Betapa aku merasai 'Aku Ini Pendosa Tegar'
Hina...Teruk...
Namun aku juga tidak boleh tipu diri ini,
Aku menginginkan kebahagiaan dan ketenangan hakiki,
Yang entah dimana harus ku cari,
Aku Bingung...
Aku Jahil...

Ya Illahi,
Engkau pemilik Kebahagiaan,
Engkau pemilik Kekuasaan,
Engkau pemilik Kekuatan dan Kelembutan,
pada-Mu sahaja aku memohon Keampunan,
Kerana Engkau Maha pengampun,
Dan pada-Mu aku sandarkan harapan bukan pada dia, dia dan dia...
Sudilah kiranya Engkau memandangku Ya Rabbul Izzati.
Sudilah kiranya Engkau memberiku petunjuk dan hidayah-Mu, Ya Rabbul Izzati,
& Sudilah kiranya Engkau memberiku peluang untuku bertaubat atas segala dosa-dosa lalu

Dear me & friends, No fear, Allah always with us :"
said to your heart:
Saya ada Allah, Walau bagaimanapun fizikal saya, cantik kah Or tak cantik kah orang kata..saya jahat,buruk, Or baik kah orang kata.. Ketahuilah saya tetap ada Allah, Penilai terbaik itu Allah, bukan manusia..saya yakin dengan diri saya, saya boleh berubah, sebab saya ada Allah yang maha besar, Yang maha penyayang, Saya tidak bertawakal pada kemampuan saya yang serba terbatas, langkah saya boleh jatuh, tangis saya boleh panjang, keluh saya boleh kedengaran, boleh jadi orang ni tidak menyukai saya, boleh jadi orang tu tidak menyukai saya, boleh jadi begitu..kerana saya tahu saya seorang PENDOSA, namun atas kesedaran itu, saya bangkit untuk menjadi pendosa yang bertaubat...Saya yakin harapan itu selalu ada, Allah sentiasa ada dengan saya, Allah baik dengan saya, Dia mahukan kebaikan buat saya..so Saya mesti beruasaha buat sehabis baik Untuk-Nya, 'Kalau Allah percaya kat saya , kenapa saya tidak percaya pada Allah?, yes, Exactly, Allah uji, Allah sayang..You can move on..believe youself!! Don't feel down..Just' dont..

Wassalam. May Allah bless us.Amin


entry TAMMAT...suka? like jer..

2 comments:

nur naa'irah said...

salam..nice entry..dpt mengingati sesama sndiri..thanks for sharing..:-)

nur naa'irah said...

jemput baca + komen...

http://nurnaa-irah.blogspot.com/2013/06/mencari-satu-noktah-part-2-ii.html