::In The Name Of Allah The Most Gracious And The Most Merciful::Assalammualaikum & Hye! I'm Farahani. Welcome to a place where i put my ideas & my stories. My Goal is just to please Allah. May we inspire each other. InsyaAllah. Pray for me ya.(^_^)Selalu senyum, selalu sangka baik, insyaAllah hati tenang ~::

Followers

Monday, July 9, 2012

Mengimbau kenangan 'Exam Final di Matrik'


Bismillahirrahmanirrahim,

when a problem are so big  and your strength are no longer to carry them,don't give up cause where your strength ends,the grace of Allah begins,InsyaAllah


Andai saja hatiku tenang seperti ini saat ni
:'(
 meniti hidup yang penuh kejutan
..............
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
(2:286)

aku tetiba terimbau peristiwa masa final sem di matrik ,masa tu just beberapa hari lagi nak exam 'mathematic',subjek yang amat aku minat and honestly say 'aku nak score A'dalam subejct tu.Aku ingat lagi,ada satu chapter tu mmg aku susah sangat nak faham,berjam-jam aku mengadap chapter tu,sampai kan aku fikir yang bukan-bukan 'takut gagal /tak dapat result yang diiginkan',itulah susah kalau stress ,mmg otak aku akan automatik fikir bukan-bukan,jauh betul aku fikir.nak tanya rumate,aku takut pula ganggu dia,ya la suma orang tengah berhabis sedaya upaya bagi persiapan terakhir and mybe rumate aku tengah focus untuk chapter yang dia tak faham pula,i feel guilty to ask her.so i let myself :'( (crying secara sembunyi-sembunyi),macam nak teriak ja rasanya time tu,coz aku bukan jenis yang maw faham sikit-sikit ja untuk suma chapter ,my prinsip "aku nak faham satu chapter tu sefaham-fahamnya",hah ,itulah aku masa di matrik,
"aku cakap dalam hati sambil menangis  ,ya Allah,sungguh engkau mengetahui di mana setiap saatku ,masaku ku habiskan,engkau tahu kan ya Allah?"permudahkanlah bagi ku ujian ini...moga Engkau redha dengan diriku" Amin..

 aku call mama , "aku mengadu  dan minta maaf pada mama,aku bagitahu mama aku tak dapat faham apa yg aku belajar,aku nangis!,mama cakap perkataan yg mmg mama sllu ckp kat aku "sabar,bawa beristighfar" dan yg buat aku mengalir airmata lagi mama sebut "masih ada masa kan,berusaha lagi,cubalah yang termampu,mama sentiasa doakan anak-anak mama berjaya" .aku tak sanggup lagi dengar ayat mama yang seterusnya,bukan benci,tapi aku sebak,then berakhir pbualan aku ngan mama..selang bebrapa minit,aku call kak aku pula, mengadu kat dia,dari nada dia cakap,aku tahu dia risau dengan keadaan aku,dia cuba buat nada-nada tegas semcm marah,"kenapa kau ni? jangan macam ni bha, ni yang aku malas ni, menangis lagi?" and the word yang precious "ingat 'kejayaan dan kecemerlangan datang dari jiwa yang tenang dan khusyuk' ..sampai skrg pktaan tu dah sebati dalam jiwa aku...di pendekkan cerita,aku ikut kata kak aku ,'daripada kau sedih-sedih melayan perasaan,bagus lagi ko cuba belajar,jangan biarkan emosi mempengaruhi tindakn' ..

Allah amat mengetahui, di dewan exam,aku jawab kedua-dua paper 1 dan 2 (mathematic), dgn tenang wlaupun sebnrnya ada yang aku tak jawab sampai jwpn akhir,and ada yang aku tak jawab(1/2 soalan) ,tapi aku tak tau  kenapa aku boleh setenang saat tu,semua itu pasti kuasa Allah..hanya padaNya aku bertawakal.

Indah sungguh Allah rancang ,Allah beri aku apa yang aku mahu,i get it "Thank you ALLAH".

p/s:andai  nyawaku di ambil Allah lebih awal dari anda,anda dan anda yang membaca entri ini, biarlah kisah ini menjadi pengajaran pada diriku dan semua agar "belajarlah dengan sesungguh-sungguhnya,jangan sia-siakan masa yang Allah masih beri" "Exam bukan untuk di takuti namun di hargai" jgn pnh putus asa,try  try try n try,kebergantungan pada Allah  must be 100% ,sungguh ,masa akan terus berjalan meninggalkan kita,namun jika kita terhenti lemas dgn perasaan....,masa tak tunggu kita malah akan terus berjalan.Make ur study suatu pengembaraan yang bermakna . aku :'( rindu nak study math.

entry TAMMAT...suka? like jer..

3 comments:

Nasuha said...

sabar dan istifar. Allah psti sudah menyediakan jln penyelesaian untk kta.

Scya Lollita said...

manisnya andai dapat merasa kasih sayang ALLAH :)

Farahani Md Noor(kak Ngah/fara) said...

terima kasih ..ya insyaAllah,sama2 kita mengejar redha Allah